Pech achtervolgt Anita Lemmens dit jaar. Na twee kankerdiagnoses werd de 63-jarige uit Bree nu opgelicht via phishing. “Kanker is erg, maar in vijftien minuten 11.265 euro kwijtraken is vreselijk.”
Hbvl - 30 juni 2025 Gunter Willekens
Een goed jaar geleden vernam Anita dat ze darmkanker had. Na een chemokuur bracht een tussentijds onderzoek vijf maanden later aan het licht dat ze borstkanker had. En onlangs zag een oncoloog een vlekje op haar longen.
Eind mei vertrok Anita naar Spanje om daar enkele dingen te regelen. “We hadden er een huisje, in Torrevieja. Dat hebben we nu verkocht”, vertelt ze. Op de dag van de verkoop, in volle hectiek, ontving Anita een berichtje met de vraag om haar registratie te vernieuwen. Getekend: De Watergroep. “Ik heb de link in dat bericht aangeklikt. Even later kreeg ik telefoon van de bank, met de mededeling dat ik mezelf had blootgesteld aan phishing en de vraag om mijn bank-app te openen.”
Anita kreeg argwaan, verbrak het telefoongesprek en blokkeerde haar kaarten. Te laat. Ze kon alleen maar toekijken hoe er geld van haar rekening verdween, richting een onbekende bestemming. “Ik heb klacht ingediend bij de politie in Spanje. Daar kon Argenta, mijn bank, niets mee. Ze wilden een proces-verbaal in het Engels of het Nederlands. Alleen wilde de politie daar niet aan meewerken.”
“Mijn bank zegt niets meer voor me te kunnen doen”, schudt Anita het hoofd. “Kanker is een erge ziekte, maar geen controle hebben over je bankrekening, dat is vreselijk. In 15 minuten ben ik 11.265 euro kwijtgeraakt.”
Onoplosbaar
Argenta volgt een en ander ook op. “We kunnen niet dieper ingaan op een individuele case, maar we hebben wel degelijk twee dossiers openstaan. Onze klant gaf hier de informatie mee aan de oplichters, waarmee die konden overgaan tot een kaarttransactie. Dergelijke betalingen worden quasi meteen door Worldline verwerkt. Een bank kan dit onmogelijk ongedaan maken.”
Argenta kan enkel waarschuwen: “Geef nooit je kaartnummer, je pincode, je CVC-code of codes die je met je kaartlezer genereert. Voer nooit handelingen uit in Itsme of op je bankaccount op vraag van iemand anders. Ook niet als die persoon beweert bij de bank te werken en je te willen helpen.” Argenta of Card Stop vragen nooit om zelf acties te ondernemen om fraude te stoppen.
Heb je een verdachte e-mail ontvangen of kom je op een valse website of wedstrijd terecht? Klik er niet op. Meld het via phishing@argenta.be en verdacht@safeonweb.be. Heb je toch op een link geklikt of telefonisch informatie gedeeld? Meld het via het fraudenummer van je bank, dat 24/7 bereikbaar is. Verwittig Card Stop via 078 170 170.
Reactie plaatsen
Reacties